Amerikaner i LF/Plannja

Mitt livs första blogginlägg kommer jag tillägna klubben i mitt baskethjärta; Plannja Basket. Basketligan startade säsongen 1992 och sedan dess har otaliga amerikaner passerat genom ligan, endel av dem har blivit långvariga men de flesta av dem har försvunnit lika fort som de kom och vanligtvis utan att lämna nåt bestående minne efter sig. Nedan följer en sammanställning och kort kommentar om de amerikaner som Luleåpubliken har fått beskåda under de 15 senaste åren.

Informationen i detta blogginlägg bygger på den sparsådda informationen man kan hitta på internet samt mitt något väderbitna minne, jag mottar tacksamt kommentarer om alla fel jag har samt även hjälp att sammanställa de 5 första åren i Basketligan.

1997-98 – Eric Elliott & Darren Engellant
Elliott kan vara den enskilda person som betytt mest av alla för basketutvecklingen i Luleå-området. Större delen av 90-talet bar han Plannja på sina axlar och 1997 räckte det ända till klubbens första SM-guld. 1997-98 kamperade han ihop med 140-kilos centern Darren Engellant som kom till Plannja lite ur form men visade sig bli mycket värdefull men dock skadad i slutspelet där Plannja förlorade finalserien mot Norrköping Dolphins med 1-3.

1998-99 – Eric Elliott & Travis Banks
Engellant ersätts av mindre men något mer atletiske forwarden Travis ”Scooter” Banks. Banks blir snabbt en publikfavorit med sina högtflygande dunkar och uppoffrande spel. Plannja vinner SM-guld efter en enkel final (3-0) mot 08 Stockholm. Semifinalserien mot Södertälje var däremot en klassisk matchserie där Plannja vinner med 3-2 efter en tvåpoängsseger i den avgörande matchen. Per Stumer i Södertälje har ett skott i luften för seger när slutsignalen går.

1999-2000 – Travis Banks & Eric Coates
Elliott-eran är över då han drar till Baltikum för att fortsätta sin karriär. Ersätter gör Eric Coates som också han kommer att bli en favorit för publiken i Pontushallen. Coates är stenhård och kanske den bästa försvarsspelare vi sett i ett Plannja-linne. Plannja når final även detta år och för motståndet står det stjärnspäckade M7 Borås som vann grundserien detta år. Guardparet Trevor Ruffin/Chad Austin är väl än idag det mest meriterade guardparet någonsin i basketligan? Ruffin som bland annat snittat 13 ppg och 4.5 apg som deltidsstarter för Philadelphia 76ers nån säsong innan. Hursomhelst sätter Plannja tonen direkt och om jag minns rätt så var John Pettersson och Eric Coates de ledande spelarna för Plannja när de vinner finalserien med oväntat enkla  3-1 i matcher.

2000-01 – Shawn Dirden, Tom Kenney, Yohance Nicholas & Carl Thomas
Plannja skulle delta i prestigefyllda Suproleague detta år och började säsongen med amerikanerna Shawn Dirden och Tom Kenney. Tom Kenney fick sparken ganska så omgående då han visade sig vara en riktig flopp, kan vara så att han inte ens hann med att spela en enda tävlingsmatch för Plannja. Dirden fick lite mer tid på sig och hann bland annat spela 5 matcher i Suproleague med Plannja, han kom dock bara upp i 8.8 poäng per match på 33% skytte. Ersättare för Kenney blev centern Yohance Nicholas som var en riktigt klassvärvning, dock ska sägas att han var långt ifrån en lagspelare. Carl Thomas, som ersatte Shawn Dirden, var klass rakt igenom. Med bl.a. 63 NBA-matcher under bältet när han anlände till luleå bar han Plannja i både basketligan och Suproleague. Plannja åkte dock ut i semifinalen detta år och att laget inte vann SM-guld var ett stort fiasko som om jag minns rätt får skyllas på vissa interna stridigheter bland alla de egon som fanns i laget.

2001-02 – Eddie Shannon & Josh Shoemaker
Här träffade Plannja rätt direkt med lika enögda som blixtsnabbe pointguarden Eddie Shannon och centern Josh Shoemaker. Ordningen återställs i basketligan då Plannja vinner sitt fjärde SM-guld på 6 säsonger.

2002-03 – Josh Shoemaker & Kevin Frey
Shannon söker nya utmaningar i Ryssland om jag minns rätt och ersätts av offensivt enastående Kevin Frey, Frey är dock ingen större lagspelare och i finalserien som spelas mot Solna Vikings denna gång förlorar Plannja med klara 3-1.

2003-04 – Brett Nelson, Donald Williams och Brent Wright
Plannja värvade en på pappret imponerande amerikansk duo i form av Florida-pojkarna Brett Nelson och Brent Wright. Brett Nelson räknas än idag som en av de bästa spelarna som någonsin spelat för Florida Gators i NCAA och kanske den bästa skytten någonsin där. I Sverige blev det dock flopp och kängan en bit in i säsongen då han varken passade in i laget eller spelade försvar. Brent Wright däremot gjorde stor succe och bildade ligans mest fruktade frontcourt tillsammans med John Pettersson. Nelson ersätts av Donald Williams, en riktigt rutinerad shooting guard som visade sig bli guld värd för Plannja. Plannja når final detta år också och finalserien spelas mot ett Norrköping lett av Gee Gervin och Fred Drains. I match ett sätter Williams ett skott som får t.o.m. DN att skriva en artikel om basket. Med ställningen 91-91 och sekunden kvar skjuter Williams i bollen från egen trepoängslinje och Plannja vinner den viktiga match 1 för att till slut vinna finalserien med 4-1.

2004-05 – Eric Taylor, Casey Sander & Rob Lewin
Eric Taylor hade någon säsong tidigare gjort stor succé i basketligan och Solna Vikings. När han anlände till Plannja var han dock småskadad och med bäst före datumet passerat blev det fiasko av det hela. Många tycker att han borde ha fått kängan under säsongen men så blev det inte. Casey Sanders var en stor, snabb och rörlig center som kom från spel med anrika North Carolina Tar Heels. Han hade dock stora begränsningar i främst offensiven och ersattes snart av Rob Lewin. Lewin var en väldigt duktig forward, bland annat gjorde han 44 poäng inklusive en ”armvecksdunk” mot Norrköping i en match. Plannja gör en medioker säsong och åker ut med 3-2 i semifinal mot Södertälje Kings som också senare vinner SM-guldet.

2005-06 – Andrew Mitchell & Carlos Wheeler
Andrew Mitchells sejour i Plannja började 2004 och här parades han ihop med något kontroversiella men populära power forwarden Carlos Wheeler. Det blir succe direkt och Plannja går igenom grundserien med ett 16-4 facit och i finalserien besegrar man Solna Vikings med 4-1 i matcher.

2006-07 – Andre Mitchell, Adam Sonn & Carlos Wheeler
Andrew Mitchell blir kvar men Carlos Wheeler ersätts av power forwarden Adam Sonn. Sonn håller dock inte måttet och under andra halvan av säsongen ersätts han av just Wheeler. Än en gång bär firma Mitchell/Wheeler Plannja till guld då man besegrar 08 Stockholm med 4-2 i finalserien. I sista matchen vinner man med 66-65 efter en enorm insats av just Wheeler. Detta är Plannjas senaste SM-guld.

2007-08 – Terry Williams, Marcus Jackson, Dan Oppland & Albert Burditt
Denna säsong vill nog många Plannja-fans glömma. Försvarsorienterade pointguarden Terry Williams visade sig inte bara vara försvarsorienterad utan även tämligen värdelös offensivt. Marcus Jackson var lovande med bland annat god potential att vinna basketligans returliga men han skadade sig oturligt och Dan Oppland togs in från en lägre tysk division. Oppland höll inte måttet och ersatts sent på säsongen av Albert Burditt som kanske en gång hade varit en bra basketspelare men inte längre, han fick snabbt det mindre smickrande smeknamnet Uncle Albert av den kräsna Luleåpubliken. Plannja åkte ut redan i semifinalen detta år efter klara 3-1 mot Solna Vikings.

2008-09 – Tony Bethel, Derrick Stevens, Gerald Riley, Mark Kelley och Mark McCarroll
Denna säsong var det omsättning på amerikanerna men tyärr är det väl ingen av de fem amerikanerna som användes detta år som lämnar något större minne efter sig. Derrick Stevens skrev på som första amerikan men av någon anledning anlände han inte direkt utan Tony Bethel, en gammal favoritspelare för coach Mattias Kenttä, hoppade in på ett korttidskontrakt i väntan på Stevens. När Stevens väl anlände höll han inte måttet utan ersattes senare på säsongen av ett säkert kort; tidigare Akropol-spelaren Gerald Riley. Riley nådde dock inte upp till samma nivå som några säsonger innan när han var stjärna i Akropol. Mark Kelley måste jag ärligt säga att jag minns inte mycket av annat än att han fick sparken och ersattes av Mark McCarroll. Det jag minns av McCarroll är att han var lång, smal och dålig. Plannja slutar sexa i grundserien och förlorar kvartsfinalen med 3-0 mot Uppsala Basket (eller vad de nu hette på den tiden). Sundsvall vinner denna säsong sitt första SM-guld.

2009-10 – Brandon McKnight & John Williamson
Brandon McKnight var ett säkert kort eftersom han tidigare gjort succé i basketligan. Denna säsong körde Plannja mestadels enbart med en amerikan men när Johan Åkesson drog på sig en svår skada tvingades man ta in John Williamson som ersättare för honom. Williamson visade sig vara en av de bättre insidespelarna vi sett i Plannja-linnet. Plannja når final men där blir Norrköping Dolphins och tidigare Plannja-spelare Fred Drains, som retar vansinne på motspelarna, för starka och vinner SM-guldet efter 4-1 i matcher.

2010-11 – Tyrone Levette & Terrence Woodbury
Plannja satsade även denna säsong på ett säkert kort i form av före detta Jämtlandsforwarden och tuffingen Tyrone Levette. Ty blir snabbt publikfavorit tack vare sitt fysiska och stabila spel, inget spektakulärt men effektivt. I rustningen inför slutspelet plockas Terrence Woodsbury in efter en uppmärksammad affär. Woodsbury är en bra poänggörare men kanske inte riktigt vad Plannja behövde. Plannja blir ned-fysade av Norrköping i semifinalen och förlorar med 3-2 i matcher.

2011-12 – Keith Ramsey, Jason Safford & Marcus Relphorde
Keith Ramsey, en hårt arbetande forward som antagligen var ligans bästa försvarsspelare detta år, var en bra värvning av Plannja. Ramseys tidigare college-kompis Jason Safford var helt okej, men fick lappsjukan och bröt sitt kontrakt. Ersatte gjorde perimeterspelaren Marcus Relphorde som hade riktigt bra kvaliteér och tillförde en till dimension åt Plannja. Plannja nådde en semifinal men där blev Södertälje för starka och vann med 3-2 i matcher efter 89-86 i den avgörande drabbningen. Detta var ett fiasko för Plannja som inte fick ihop lagspelet under nya coachen Charles Barton.

Annonser

17 kommentarer

 1. Din Twittervän · · Svara

  Justin Safford*
  Carlos Wheeler var väl kontroversiell och inte okontroversiell?
  Tyrone Levett*
  Terrance Woodbury*

  1. He he,d u kommer ha julafton varje gång jag skriver ett blogginlägg. Grattis och 4.5 av 5 möjliga Messerschmitar för dina observationer.

 2. Om jag inte minns fel så spelade väl Engellant redan säsongen 1996/97 i Plannja och det var när han kom hit han vägde 140 pannor. Sedan tappade han väl typ 20 kilo och vart ovärderlig i slutspelet 1997.

  Returmaskinen Kevin van Veldhuizen spelade ju i Plannja en rad år tillsammans med Eric Elliot och det unika var att han faktiskt ett år blev framröstad till Norrbottens bäste basketspelare före Elliot av dagspressen (kanske 1995 eller 1996?). Jag tror van Veldhuizen kom till Plannja samtidigt som Elliot 1992, men det kan också ha varit så att han kom 1993. Han stannade i alla fall tills han avlöstes av Engellant 1996.

 3. 1998/99 spelade ju också Bo Heiden i Plannja och var en mycket avgörande spelare. Han var ju också amerikan, men hade kanske hunnit få svenskt medborgarskap då.

  1. Tack för bra input Marcus. Så var det nog, Engellant kom 96-97 och vann SM-guld med Plannja. Före det vann man alltså inga guld med stjärnduon Elliot och KvV.

   Har försökt begränsa till enbart spelare som spelade som amerikaner. En vacker dag kanske jag försöker mig på att lista alla övriga importer men det blir nog ännu svårare.

 4. Lasse Mikkelsson · · Svara

  Hej!

  En lista på olika importer som varit/farit genom Plannja Basket/LF Basket genom åren. Kan finnas missar, dock inte många! /Lasse M

  92/93
  Eric Elliott, Kevin Van Veldhuizen.

  93/94
  Eric Elliott, Kevin Van Veldhuizen.

  94/95
  Eric Elliott, Kevin Van Veldhuizen

  95/96
  Eric Elliott, Kevin Van Veldhuizen.

  96/97
  Eric Elliott, Daren Engellant.

  97/98
  Eric Elliott, Daren Engellant, Robert Reisenbuchler.

  98/99
  Travis Banks, Eric Elliott, Bo Heiden, Mike Gibala.

  99/00
  Travis Banks, Eric Coates, Miloud Dahine.

  00/01
  Tom Kenney (sparkades innan säsongen startade), Shawn Dirden, Carl Thomas, Yohance Nicholas, André Pärn, Klemensas Patejunas.

  01/02
  Eddie Shannon, Josh Shoemaker, Bo Heiden (fick sparken under säsongen).

  02/03
  Josh Shoemaker, Kevin Frey.

  03/04
  Donald Williams, Brent Wright, Donatas Sabaliauskas, Brett Nelson.

  04/05
  Eric Taylor, Valdas Kaukenas, Rob Lewin, Casey Sanders, Donatas Sabaliauskas, Fred Drains.

  05/06
  Andrew Mitchell, Carlos Wheeler, Fred Drains.

  06/07
  Andrew Mitchell, Adam Sonn, Carles Wheeler, Fred Drains.

  07/08
  Terry Williams, Marcus Jackson, Dan Oppland, Albert Burditt.

  08/09
  Gerald Riley, Mark McCarroll, Tony Bethel, Mark Kelley, Derrick Stevens

  09/10
  Brandon McKnight, John Williamson, Vesa Mäkäläinen.

  10/11
  Vesa Mäkäläinen (lämnade innan säsongen startade), Tyrone Levett, Terrance Woodbury.

  1. Tack Lasse. Enormt bra lista!

 5. Bra skrivet !!!!!!!
  Stort Tack fra alla basket folk !!!!!!

  1. Tack presidenten!

 6. Lasse Mikkelsson · · Svara

  Peter Lindvall… hjälpte mig att plocka fram listan! Nu en annan sak; har du någon mejladress som jag kan skicka pm på!

 7. Lasses lista känns komplett. Det enda felet är väl att Bo Heiden inte fick sparken säsongen 01/02. Han satsade väl på sin civila karriär. Det hette så utåt i alla fall.

 8. Har ni tänkt på hus många lyckade importvärvningar som finns i listorna fram till säsongen 03/04 och hur många misslyckade det är sedan dess. Från säsongen 04/05 och framåt är det bara Mitchell, McKnight, Williamson och Levett som varit till största delen lyckade. Före dess var vet väl bara Kenney, Dahine, Reisenbuchler, Dirden, Nicholas (för sin dåliga attityd) och Nelson som inte var lyckade.

  1. Det var tydligen lättare att värva förr i tiden. 😉

   1. Antingen var det lättare att värva förr eller så gjorde de ansvariga helt enkelt ett bättre jobb. Eller är det så att värvningsbudgeten minskat och att man däför får nöja sig med mindre bra spelare? Av de 4 lyckade importvärvningarna som gjorts sedan 04/05 är det bara Williamson som man inte plockat efter att ha sett honom i ett annat Ligalag. Är det så att Plannjas/LF:s scouting av spelare utanför Basketligan inte funkat bra de senaste 8 säsongerna?

 9. Sweet! Kul initiativ av dig, Basketapa! En fundering bara: var inte Heiden med och vann guld ett år (01-02?) för att sedan få gå året efter?

  1. Heiden var med 98-99 säsongen och sedan även ett tag 01-02, dock aldrig som amerikan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: